Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwkowe ciasto

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 3 szk
margaryna 250 g
jaja 5 szt
dżem śliwkowy 3 słoiczki
płatki kukurydziane 2 szk
cukier puder do posypania
kisiel 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: śliwkowe ciasto

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i cukier i zagnieść ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Śliwki wymieszać z płatkami.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i jeszcze chwile ubijać, aż piana połączy się z kisielem.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć na dno blachy.
Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie pianę i na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.03.2013 00:54
Moje ulubione ciasto, pycha
rjustysia 15.05.2012 10:07
prezentuje się bardzo domowo i smacznie
ronald88 26.08.2011 08:50
super
stokrotka 05.05.2011 19:30
ale smakowite
Agnieszka_B 29.01.2011 10:15
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak