Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie opiekane w zalewie octowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 1,5 kg
jajko 1 sztuka
mąka 4 łyżki
mleko trochę
sól do smaku
olej do smażenia
woda 1 l
ocet 3/4 szkl
cebula 2 sztuki
cukier do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie opiekane w zalewie octowej

Śledzie oczyścić, odciąć głowy. Następnie trzeba je bardzo dokładnie umyć. Z mąki, jajka i mleka sporządzić rzadkie ciasto. Przygotowane śledzie zanurzać w cieście i partiami przekładać do wrzącego tłuszczu. Smażyć, aż śledzie pokryją się żółtą pianą.
Do innego rondelka wlać wodę, ocet, dodać obraną i pokrojoną w talarki cebulę, liście laurowe a także sól i cukier do smaku. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Opieczone śledzie umieścić w garnku i zalać gorącą zalewą. Najlepiej smakują na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 28.01.2011 23:12
Zapomniałam dopisać, aby do dodać kilka ziarenek ziela angielskiego ( w tym momencie co doprawiamy wodę z octem solą i cukem).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak