Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPERTKI JABŁKOWE

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 G
margaryna 1 KOSTKA
jajko 1
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 1 ŁYŻECZKA
cukier 4 ŁYŻKI
jabłka 5
cynamon 1/2ŁYŻECZKI
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: KOPERTKI JABŁKOWE

Make przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jajko i żółtko oraz margarynę. Energicznie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na jakieś 20 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy kwadraciki.
Jabłka obieramy i miksujemy blenderem, odciskamy wodę, dodajemy cynamon i cukier waniliowy.
Wykładamy masą jabłkową kwadraciki i zakładamy rogi tak aby masa była schowana.
Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak