Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wianuszek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
cukier 15 dag
mąka 50 dag
drożdże 4 dag
masło 15 dag
cukier waniliowy 2
żółtko jajek 2
rodzynki 2 dag
migdały 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wianuszek

Najpierw wlewamy mleko i musimy podgrzać 50 ml . Wymieszać z 2 dag cukru , 3 dag mąki i drożdżami . Odstawiamy aż wyrośnie . W między czasie ucieramy masło albo margarynę z 9 dag cukru oraz cukrem waniliowym, dwoma paczkami i żółtkiem , potem dodajemy resztę mąki pozostałe mleko i na końcu te drożdże co na pewno już wyrosły. Wyrabiamy ciasto a w między czasie dodajemy rodzynki i ciasto wyrobić . Następnie dzielimy na 3 części z każdej części robimy wałek o długości 60 cm . I z tych wałków zaplatamy warkoczyk. I uformować z niego wieniec . Układamy go a blaszce i odstawiamy go na pół godzinki aby jeszcze troszkę podrosło . Możemy posmarować go w taki sposób ,że stapiamy masełko mieszamy z cukrami i smarujemy tym ciasto . Zapiekamy 40 minut w 170 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 02.09.2012 17:24
lubię i robiłam go już
babcia
babcia 02.09.2012 17:24
lubię i robiłam go już
babcia
babcia 02.09.2012 17:24
lubię i robiłam go już
malaczarna23 19.06.2012 17:09
super:)
RenataZ-et 02.02.2011 19:18
Musi nieźle wyglądać i świetnie smakować
alaaa 30.01.2011 14:58
smaczne i pomysłowe
ElizaT 29.01.2011 23:18
musi być niezły w smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak