Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżu i pieczarek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
jajek 5
kefir 3 szklanki
sól
pieprz
czosnek 4 ząbki
oliwa 2 łyżki
żółty ostry ser 1/2 szklanki
tłuszcz
Bułka tarta klasyczna Prymat
natka pietruszki pęczek posiekana
ryż ugotowany 1 ii 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżu i pieczarek

Pieczarki obrać, pokroić plasterki i obsmażyć na tłuszczu, do odparowania soku. Dodać sól, pieprz do smaku i czosnek pokrojony drobniutko, wsypać ugotowany na sypko ryż i połowę zielonej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. Zalać kefirem roztrzepanym z jajkami przyprawionymi solą i pieprzem. Na wierzch zapiekanki posypać żółty starty ser. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiec w temperaturze 220 stopni C na około 20 -25 minut. Zapiekankę posypać resztką zieleniny i podawać z ulubioną surówką lub sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misiek123 24.03.2011 18:47
spoko :)
Tahitha 22.03.2011 16:40
To może być bardzo smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak