Sposób przygotowania

Sos tan znakomicie nadaje się do potraw z grilla, żeberek i innych mięs.
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i wrzucamy na rozgrzaną w rondelku oliwę. Gdy czosnek zacznie już mocno pachnieć zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy ketchup i trochę papryki mielonej. Gdy całość się zagotuje naprzemiennie dodajemy stopniowo: ocet, cukier i pieprz cayenne. Smaki muszą się zgrywać sos nie powinien być ani za słodki, ani za ostry, ani za kwaśny. Gdy dodamy jakiś składnik należy chwilkę sos pogotować aby wszystko się dobrze wymieszało, dopiero potem spróbować i doprawiać dalej. Można wedle uznania dodać ulubione zioła i trochę sosu sojowego. Sos powinien się gotować około 20 minut aby wszystkie składniki oddały swój aromat i dobrze się wymieszały.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !