Sposób przygotowania

Prezentowane przeze mnie danie jest tzw. daniem jednogarnkowym. Doskonale nadaje się na mroźne zimowe dni.
Mięso pokroić w kostkę (ok. 5x5cm), w miseczce wymieszać odrobinę oleju z dwiema łyżeczkami papryki mielonej, drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodać trochę soli pieprzu i ziół. Mięso zalać tak przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej pół godzinki. W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (olej, smalec lub oliwę z oliwek), wrzucić na gorący tłuszcz mięso i lekko zarumienić, dodać posiekaną cebulą i czosnek, boczek i marchewkę pokrojone w paski, oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy cebula się zeszkli zalać danie wodą, tak żeby przykrywała nam wszystkie składniki, zmniejszyć ogień i pokruszyć do środka kostkę rosołową. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, majeranek, sól i pieprz. Gotować chwilę pod przykryciem na bardzo małym ogniu, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę, ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku. Na koniec dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 15-20minut, aż kasza będzie miękka.
Danie to można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki np. paprykę, ryż zamiast kaszy, czy salami zamiast boczku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !