Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szk
masło 25 dag
cukier puder 25 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 4 szt
kakao 4 łyżki
woda letnia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Z powyższych składników upiec iasto: kakao wymieszać z ciepłą wodą. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajka, potem kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 60 minut w 180C. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić na trzy części.

Krem:
- 1,5 kostki masła
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, wsypać kakao, dodać roztopioną czekoladę. Gotowy krem podzielić na trzy części. Dwiema posmarować blaty ciasta, trzecią udekorować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.12.2013 09:29
Uwielbiam takie torty :)
barbara11561 14.10.2013 11:15
jak z czekoladą to już jest mój:)chociaż lubię wszystkie torty pod warunkiem że domowej roboty:)
Renia1 07.02.2012 17:57
przepiekny!
PaniMISIOWA 22.03.2011 17:17
pyszności!
izapozdro 11.03.2011 14:07
pycha :)
ziutula
ziutula 29.01.2011 20:22
ale słodkości...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak