Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dag
cukier 1,5 szkl
jaja 5 szt
kasza manna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 0,5 kg
miód 2 łyżki
mleko 1 l
masło 3/4 szt
bakalie 1 szczypta
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

1. mak ugotować w 1 l mleka odcedzić i przekręcić 2 razy
2. dodać do maku kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
3. żółtka utrzeć z cukrem dodać do masy i wymieszać
4. jabłka zetrzeć na grubej tarce dodać do masy
5. białka ubić na pianę wymieszać z masą
6. rozpuścić masło wlać do masy
7. dodać olejek miód
8. dodać bakalie i wymieszać
9. wlać do formy i piec ok 1 godz
10. polać polewą i posypać wiórkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.02.2011 13:49
fajne
accee 03.02.2011 21:58
Smaczny
marta1371 29.01.2011 11:23
makowiec moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak