Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 25 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 15 dag
skórka z cytryny 2 lyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy 1/2 lyżeczki
sok z cytryny 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe

Na stolnicę przesiać makę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać masło, cukier puder, żółtka, sok, aromat i otartą skórkę z cytryny, dokładnie posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto, odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po godzinie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać na przygotowanej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu można przełożyć masą lub marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 09.10.2012 18:11
nareszcie wiem dlaczego wychodziły mi twarde, dawałam za dużo soku z cytryny
IlonaAlbertos 02.09.2012 11:54
Fajny pomysł na ciasteczka.
Łukasz15 07.07.2012 10:23
Pyszne
m1monika 22.05.2012 09:50
smaczne :-)
przejs 18.09.2011 19:14
na pewno pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak