Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos wykwintny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
szynka wieprzowa 30 dkg
boczek wędzony 20 dkg
pieczarki 30 dkg
suszone śliwki kalifornijskie 10 szt
powidła śliwkowe 4-5 łyżka stołowa
fasolka \"Jaś\" 20 dkg
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Przyprawa do mięs Prymat szczypta g
schab 30 dkg
grzyby suszone 3-4 leśne
wino czerwone 100 (do podlewania)
indyk 30 dkg
kiełbasa podwawelska 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wykwintny

Kapustę obgotować (na pół twardo i odlać z niej wodę), mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć (najlepiej w piekarniku w rękawie foliowym ok. 1 godz. w temp. 200 stopni). Boczek wędzony pokroić i stopić, kiełbasę pokroić w kostki i przesmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i przesmażyć na maśle. Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski. Fasolkę Jaś namoczyć i obgotować tak, aby nasiona były w całości.
Ugotowaną kapustę (bez wody)wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę oraz pieczarki i suszone grzybki. Delikatnie wymieszać i podgrzewać ok. 0,5 godziny, zważając, aby potrawa nie przypaliła się. Kolejno dodać suszone śliwki i powidła śliwkowe, wymieszać (można podlać bigos czerwonym winem -ale nie koniecznie) i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę Jasia i znowu wymieszać. Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym
chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza. Bigos można zamrażać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 28.01.2011 16:47
interesujący ten bigos,na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak