Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety ryżowe.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty
pieczarki
cebula
ryż (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety ryżowe.

Składniki:
* 2 torebki ryżu po 10 dag
* ok.15 dag żółtego sera np.edamski
* 1 duża cebula
* ok.20 dag pieczarek
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* garść posiekanej natki pietruszki
* 1 płaska łyżeczka rozmarynu
* 5 dag masła
* olej do smażenia
* 2-3 łyżki przyprawy do zup w płynie
* sól,pieprz ziołowy

Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.
Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki,posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą.Doprawić przyprawą do zup.Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok.1/2 szklanki lub trochę więcej.Zagotować i odstawić.
Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.
Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego.Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut.Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały-proponuję dużą łyżką.Polać sosem i posypać zieleniną.
Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby.
Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 29.07.2012 00:29
dobre
Miki 13.06.2012 07:32
super
iziona 30.04.2012 19:07
Ja robiłam już pulpety w tym stylu i bardzo mi smakowały
czekoladka_m 12.01.2012 14:48
Ciekawy przepis i do tego jak ładnie podane:):)
Sarenka 07.02.2011 18:02
Tez jeszcze takiego nie robilam, ale zapowiada sie smakowicie!
SmacznaPyza 01.02.2011 11:15
zaciekawił mnie ten przepis, nigdy takiego czegoś nie robiłam
ada12302 29.01.2011 16:22
jeszcze takich nie próbowałam
Agnieszka_B 28.01.2011 19:15
Bardzo podoba mi się pomysł na takie pulpeciki:)
bami 28.01.2011 15:41
Wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak