Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 torebki ryżu po 10 dag
* ok.15 dag żółtego sera np.edamski
* 1 duża cebula
* ok.20 dag pieczarek
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* garść posiekanej natki pietruszki
* 1 płaska łyżeczka rozmarynu
* 5 dag masła
* olej do smażenia
* 2-3 łyżki przyprawy do zup w płynie
* sól,pieprz ziołowy

Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.
Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki,posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą.Doprawić przyprawą do zup.Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok.1/2 szklanki lub trochę więcej.Zagotować i odstawić.
Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.
Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego.Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut.Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały-proponuję dużą łyżką.Polać sosem i posypać zieleniną.
Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby.
Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Wyglądają bardzo apetycznie :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Bardzo podoba mi się pomysł na takie pulpeciki:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    jeszcze takich nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zaciekawił mnie ten przepis, nigdy takiego czegoś nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Tez jeszcze takiego nie robilam, ale zapowiada sie smakowicie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ciekawy przepis i do tego jak ładnie podane:):)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ja robiłam już pulpety w tym stylu i bardzo mi smakowały
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !