Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń z indyka w szpinaku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1,5 kg
szpinak świeży lub mrożony 50 dag
oliwa 2 łyżki
ser feta 20 dag
cebula biała 2 szt.
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt.
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
oliwa
sól
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń z indyka w szpinaku

Szpinak oczyść, opłucz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na dużą patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż chwilkę, mieszając. Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek, smaż jeszcze przez chwilkę. Gdy cebula lekko się podsmaży, wrzuć liście szpinaku, posyp je solą i pieprzem.
Smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, przerzuć na durszlak. Gdy przestygnie, odciśnij go, połóż na desce i drobno posiekaj.
Przygotuj farsz. Ser feta osącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Do miski włóż szpinak z warzywami, 2 łyżki bułki tartej, jajko, starty parmezan i fetę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierś z indyka opłucz i osusz. Nożem wytnij w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem. Połowę farszu odłóż, resztą nadziej mięso. Kieszeń zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfance, polej 3 łyżkami oliwy i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej, wymieszaj, lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjmij i obłóż farszem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 20.06.2012 11:26
pyszne
dorotka0000025 23.02.2012 14:49
ciekawe
ziutula
ziutula 29.01.2011 20:18
lubię szpinak i indyka..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak