Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle ziemniaczane z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 2 szt.
pieczarki 40 dag
cebula biała 2 szt.
masło 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: knedle ziemniaczane z pieczarkami

Pieczarki oczyść, posiekaj. cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle. dodaj grzyby przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż odparuje płyn. Dodaj śmietanę i duś całość ok. 3 minut. Farsz dopraw, wystudź.
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli.
Zagnieć szybko jednolite ciasto. Z ciasta formuj grube wałki i krój je w talarki. Z każdego uformuj placuszek i nadziej go łyżeczką farszu. Dokładnie zlep brzegi, utocz kulkę, oprószając dłonie mąką.
Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, rozłóż na talerze, polej np. stopionym masłem lub zrumienioną na oleju cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.06.2011 15:04
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak