Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada bananowo-orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 8 szt.
żółtko jajek 8 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 7 łyżek
masło 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 25 dag
mleko 1/2 szklanki
banan 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: rolada bananowo-orzechowa

Ciasto: Jajka, umyj oddziel białek a od żółtek. 8 białek ubij na sztywną pianę, dodaj cukier oraz 3 żółtka i nadal ubijaj. Mąkę przesiej przez sito, dodaj do masy jajecznej razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj dłuższą chwilę. Blachę wyłóż pergaminem, wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmij, przykryj ściereczką, zwiń w rulon i odstaw do ostygnięcia.
Krem: 5 żółtek ubijaj kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie jasny i gładki kogel-mogel. Masło utrzyj. Orzechy zmielone zalej 1/2 szklanki wrzącego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do masła dodaj orzechy razem z mlekiem, wszystko dokładnie utrzyj. Następnie dodaj kogel-mogel, nadal ucieraj, aż powstanie krem i wstaw do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki, usuń ściereczkę. Banany obierz, ułóż jeden za drugim wzdłuż ciasta, przykryj połową kremu. Zwiń ciasto w roladę. Wierzch posmaruj kremem, udekoruj orzechami i plasterkami bananów. Wstaw na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 31.01.2012 08:12
rewelacja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak