Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Filet opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do brytfanki wraz z cebulą. Piec 90 minut w temp. 200 stopni. Marmoladę podgrzać, wymieszać z 1 litrem wody. W połowie pieczenia polać nią gęś. Plasterki obgotowanej marchewki zrumienić na maśle.
Grubo starte ziemniaki wymieszać z posiekaną szałwią, mąką pszenną i jajkiem. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzewać porcjami olej. Nakładać niewielkie porcje ciasta. Upiec placki.
Obraną pomarańczę pokroić w plastry. Gęś wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, by nie wystygła. Sos z brytfanki przecedzić, zagotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszać z odrobiną zimnej wody. Przyprawić do smaku, gotować jeszcze 2 minuty. Do sosu dodać winiak i plastry pomarańczy. Filet z gęsi pokroić w plasterki. Obłożyć marchewką. Podawać z plackami ziemniaczanymi i sosem. Udekorować listkami szałwii.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !