Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęsi filet z plackami ziemniaczanymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z piersi gęsi 1,2 kg
cebula biała 3 szt.
sól
marmolada pomarańczowa 4 łyżki
marchewka 1,2 kg
masło 1 łyżka
ziemniaki 50 dag
jajko 1 szt.
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
szałwia 5 liści
olej 3 łyżki
pomarańcza 1 szt.
winiak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gęsi filet z plackami ziemniaczanymi

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Filet opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Włożyć do brytfanki wraz z cebulą. Piec 90 minut w temp. 200 stopni. Marmoladę podgrzać, wymieszać z 1 litrem wody. W połowie pieczenia polać nią gęś. Plasterki obgotowanej marchewki zrumienić na maśle.
Grubo starte ziemniaki wymieszać z posiekaną szałwią, mąką pszenną i jajkiem. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzewać porcjami olej. Nakładać niewielkie porcje ciasta. Upiec placki.
Obraną pomarańczę pokroić w plastry. Gęś wyjąć z piekarnika, trzymać w cieple, by nie wystygła. Sos z brytfanki przecedzić, zagotować. Zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszać z odrobiną zimnej wody. Przyprawić do smaku, gotować jeszcze 2 minuty. Do sosu dodać winiak i plastry pomarańczy. Filet z gęsi pokroić w plasterki. Obłożyć marchewką. Podawać z plackami ziemniaczanymi i sosem. Udekorować listkami szałwii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 24.06.2011 23:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak