Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z jajkiem i opieńkami

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mleko ok.1 szklanki
woda gazowana ok.3/4 szklanki
mąka pszenna luksusowa ok. 1,5 szklanki
cebula 1 sztuka
olej kilka łyżek
masło 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania:
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
opieńki ok.1,5-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z jajkiem i opieńkami

CIASTO: Do miski wbiłam jedno całe jajko, 2 jajka rozbiłam rozdzielając żółtka od białek i dodałam same żółtka. Wlałam 3/4 szkl. mleka, osoliłam lekko i roztrzepałam. Następnie stopniowo wlewałam wodę mineralną gazowaną i dodawałam mąkę - cały czas mieszając aby nie utworzy się grudki. Dolałam też 3 łyżki oleju słonecznikowego. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i ilość mąki zależy od jej wilgotności oraz wielkości jaj, nie da się tak dokładnie określić ilości. Ciasto odstawiłam na 15 min. żeby odpoczęło a potem usmażyłam kilkanaście dość dużych naleśników.
FARSZ: 3 jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam i drobno pokroiłam. Opieńki miałam mrożone, wcześniej zblanszowane, więc musiałam je najpierw odmrozić i odcedzić. Pokroiłam je w paseczki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, wrzuciłam posiekaną drobno cebulę i grzyby, smażyłam 2-3 min. mieszając a potem wlałam kilka łyżek wody i dusiłam 10 min. pod przykryciem. W tym czasie woda i tak odparowała, mimo pokrywki, więc farsz był suchy. Odstawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam posiekane jajka,m posiekaną natkę pietruszki, pozostałe 2 białka i doprawiłam masę solą oraz pieprzem.

Na każdym naleśniku rozsmarowałam porcję farszu i zwinęłam krokiety. W głębokim talerzu wymieszałam 1/3 szkl. mleka z 1 łyżeczką Kucharka w proszku. W drugim było kilka łyżek bułki tartej. Krokiety obtaczałam najpierw w mleku a potem w bułce. Smażyłam na niezbyt ostrym ogniu, na mieszance oleju z masłem, aż zrumieniły się ze wszystkich stron. Podałam z gorącym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 04.04.2017 10:24
Ale pyszności :)
cookingangelika 25.02.2017 11:04
wygladaja pysznie, musze wyprobowac
Bożena Matuszczyk 27.01.2017 09:34
Pyszne i kuszące .WYGLĄDAJĄ PIĘKNIE.;)
kasia.s 30.09.2016 08:02
Pyszności :)
IZABELA29 27.09.2016 10:07
Bardzo smaczne
Wiesława1 09.09.2016 08:17
Świetny pomysł na farsz
IZABELA29 30.08.2016 11:30
bardzo fajnie wyglada farsz
Stenka 20.04.2016 20:59
ciekawa propozycja
dodi 28.02.2016 22:24
same pyszności
ben-ka 07.11.2015 18:00
Podoba mi się pomysł na farsz.
pestka 04.11.2015 07:23
bardzo smaczny obiad
Ada-Gaba 03.11.2015 21:59
wyglądają znakomicie
mileneczka5 22.10.2015 21:03
pyszne-super przepis:)
IZABELA29 28.07.2015 08:49
bardzo pyszne
Kasnaj 14.07.2015 08:37
super przepis
Ada-Gaba 05.07.2015 20:02
świetny przepis
Izabela28 01.07.2015 09:51
pychotka, aż ślinka leci:)
IZABELA29 24.06.2015 16:09
swietny przepis
ilka01 20.06.2015 10:42
świetny przepis
soovka 07.01.2015 13:46
Krokiety w tym wydaniu są wyborne!
usmiech 07.12.2014 23:06
dobry przepis
Maridka19 06.12.2014 16:37
Super to wygląda ;)
as28 18.11.2014 21:00
fajne krokieciki
ben-ka 20.10.2014 13:56
Wyglądają bardzo apetycznie.
as28 22.08.2014 21:36
fajne krokieciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak