Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone plasterki jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 0,5 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 i 1/4 szkl
wino białe wytrawne 1 szkl
cukier puder 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone plasterki jabłek

Żółtka oddzielić od białek. Do miseczki wsypać mąke, dodać zółtka, wino i za pomocą trzepaczki wyrobić gęste ciasto, odstawić je na około 30 minut. Jabłka umyć, obrać i wyjąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na 1 cm plasterki. Do głebokiej patelni/rondelka wlać olej. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do przygotowanego ciasta. Każdy kawałek jabłka obtaczać w przygotowanym cieście. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Moja rada: najlepiej usmażone plasterki jabłek ulożyć na papierze kuchennym, aby ociekły z tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak