Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka pod zapiekanką ziemniaczaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 strąk
papryka żółta 1 strąk
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 5 szt
ser żółty 200 gram
bulion warzywny 1/3 szkl
oliwa
masło
śmietana 3/4 szkl
pierś z kurczaka 4 filety
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka pod zapiekanką ziemniaczaną

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię umyć dokładnie i pokroić w plasterki. Cebule obrac i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 10-12 minut. Wyjąć i pokroić w plastry. Formę żaroodporną posmarować masłem. Ser zetrzeć na tarce. Śmietanę połączyć z ciepłym bulionem doprawić do smaku. Do bulionu wsyp połowę startego sera i wymieszaj. W naczyniu ułożyć warstwami plastry cukini, ziemniaków i cebulę polej to sosem śmietanowy, posyp paprykami i na wierzch resztę startego sera. Zapiekać 30 minut w temp. 200\'C. Pierś z kurczaka umyj, osusz i posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim piersi na rumiano z obu stron. Usmażone filety poukładac na talerzach i każdą porcję fileta przykryć 1/4 zapiekanki warzywnej. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak