Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żurek 1 l
biała kiełbasa 6 lasek
ziemniaki 4 sztuki
marchew 1 sztuka
cebula 2 sztuki
boczek wędzony do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Do garnka wlać wodę (około 1,5 l), włożyć obrane i pokrojone w kostkeczkę ziemniaki i marchewkę. Gotować około 10 ,minut, po tym czasie włożyc surową białą kiełbasę i kawałek wędzonego boczku. Wszystko gotować, aż do momentu gdy kiełbasa będzie miękka. Następnie wyjąc kielbasę i pokroic ją w plasterki. Do garnka wlać zakwas na żurek- wszsytko ze sobą wymiesaći gotować około 10 minut. Doprawić solą, przyprawą uniwersalną i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodać do żurku białą kiełbasę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 28.01.2011 12:14
Zapomniałam dopisać, aby cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Nastepnie trzeba ją dodać do żurku (najlepiej w tym samym momencie co doprawiamy żurek). :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak