Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona w aromatycznym sosie

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
cebula 2-3 sztuki
sos sojowy jasny kilka łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 3 łyżeczki
jabłko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona w aromatycznym sosie

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi. Natrzeć dobrze czosnkiem i pieprzem ziołowym, skropić sosem sojowym dość obficie - nie dodajemy soli więc sosu powinno być min. kilka łyżek. Włożyć do rękawa do pieczenia formując zgrabny kawałek - można też obwiązać nicią kuchenną. Dołożyć cebule, obrane i pokrojone w piórka oraz starte na tarce jarzynowej obrane jabłko, dolać 3/4 szkl. zimnej wody, rękaw zamknąć. Ułożyć go na zimnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 2 godzin. Podałam z rozetkami z ziemniaków i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 14.09.2011 09:52
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:31
super
Karolina69 14.09.2011 09:17
fajne
Sarenka 15.04.2011 18:18
Cos dla mojego męża :)
Barbara/zuza22_85 04.04.2011 22:14
pycha
Misiakova 18.02.2011 17:23
Mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak