Przepis i sposób przygotowania na: winogronowa rozkosz
500 g śmietany 36%
1 opakowanie usztywniacza do bitej śmietany
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1000 g winogrona
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto: Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać usztywniacz.
Ciasto z bitą śmietaną: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Na jeden płat ciasta wyłożyć połowę bitej śmietany i winogrona. Przykryć drugim płatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć pozostałą bitą śmietanę.