Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z goździkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surowa szynka 1,5 kg
Goździki całe Prymat 40 szt
cynamon Prymat 10 g
skórka z cytryny
sól 2 łyżki
chleb razowy 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z goździkami

Marynata: 1,5 l octu winnego, 3 duże cebule, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 liści laurowych. Pokrój cebulę, dodaj przyprawy, zalej octem i zagotuj. Z szynki zdejmij skórkę, tłuszcz pozostaw, natrzyj solą. Ułóż w naczyniu, zalej ostudzoną marynatą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni ( odwracaj często). Wyjmij i osusz, tłuszcz natnij w kratkę, naszpikuj goździkami i kawałkami cynamonu. Piecz ok. 2,5 godz. w temp. 220 stopni, często podlewając wodą, a następnie sosem. Po 1,5 godz posyp startym chlebem, i posiekaną skórką z cytryny. Dopiecz, nie podlewając już sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak