Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto szafranowe z krewetkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 200 g
masło
cebula czerwona 1 szt.
Szafran nitki Prymat szczypta
krewetki tygrysie 25 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
natka pietruszki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
bulion warzywny 1 l
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto szafranowe z krewetkami

Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Krewetki rozmrozić pod strumieniem zimnej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn - czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć krewetki przez ok 3 minuty, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.12.2014 22:33
bardzo fajne danie
cukiereczek 01.03.2011 10:08
ciekawe
Anita21 01.02.2011 15:30
fajny przepis
halinka1011 28.01.2011 10:22
świetny przepis
suzana 28.01.2011 08:40
pięknie wygląda
Sylwia88 28.01.2011 08:04
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak