Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kryzyski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ok 1 szkl
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kryzyski

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia). Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawac stopniowo aż ciasto przestawnie lepić się do rąk. Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań. Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawy nie posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak