Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba orzechowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 200 gram
masło 250 gram
jajko 4 sztuki
mąka ziemnaczana 50 gram
czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
polewa z białej czekolady do dekoracji 1 sztuka
orzechy włoskie 250 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Baba orzechowa

Oddziel żółtka od białek, ubij pianę z białek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, następnie mielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj białka, delikatnie wymieszaj i przełóż do formy, natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Babę zostaw do wystudzenia w formie. Następnie przełóż na talerz, polej białą czekoladą i udekoruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 23.01.2011 00:34
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak