Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi\"rarytasy\" z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 2 szkl.
jajko
sól
suszone śliwki kalifornijskie 5 szt.
jajko
figi 5 szt.
cukier 1/2 szkl.
sos:mak 1 szkl.
mleko 1 szkl.
aromat migdałowy 1 łyżeczka
cukier do smaku
Nadzienie: 1 kost.
twaróg 1 kost.
orzechy laskowe 2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi\"rarytasy\" z bakaliami

mak opłukać na sitku pod bieżącą wodą,włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem,gotować kilka minut,wystudzić,rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie jak zmiękną osączyć,śliwki i figi pokroić w paseczki,mak zemleć i wymieszać z aromatem migdałowym,posłodzić do smaku,twaróg z pozostałym cukrem utrzeć na gładką masę,wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi,rodzynkami,śliwkami i figami,wbić jajko i dokładnie wymieszać,mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,dolewać powoli ok.1/2szkl.letniej wody i zagnieść ciasto jak na pierogi,podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować,lekko podsypując mąką,szklanką wycinać krążki na każdym układać porcje farszu,składać na pół i mocno sklejać brzegi,tak przygotowane pierodi wrzucać na lekko osolony wrzątek,gotować do wypłynięcia,wyjąć łyżką cedzakową i podawać z sosemmakowym lub bitą śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 03.06.2012 14:42
fajny przepis!
Grazyna0211 24.04.2011 19:40
pomysłowe
Ewa111 09.03.2011 10:21
ciekawe nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak