mak opłukać na sitku pod bieżącą wodą,włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem,gotować kilka minut,wystudzić,rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie jak zmiękną osączyć,śliwki i figi pokroić w paseczki,mak zemleć i wymieszać z aromatem migdałowym,posłodzić do smaku,twaróg z pozostałym cukrem utrzeć na gładką masę,wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi,rodzynkami,śliwkami i figami,wbić jajko i dokładnie wymieszać,mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,dolewać powoli ok.1/2szkl.letniej wody i zagnieść ciasto jak na pierogi,podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować,lekko podsypując mąką,szklanką wycinać krążki na każdym układać porcje farszu,składać na pół i mocno sklejać brzegi,tak przygotowane pierodi wrzucać na lekko osolony wrzątek,gotować do wypłynięcia,wyjąć łyżką cedzakową i podawać z sosemmakowym lub bitą śmietaną