Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie posypane cukrem pudrem i nafaszerowane ubitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
cukier 1 łyżka
sól szczypta
margaryna 3 łyżki
Nadzienie:
śmietana kremowa 30% do smaku
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie posypane cukrem pudrem i nafaszerowane ubitą śmietaną

Do rondelka wlać wodę, włożyć margarynę i powstałą masę zagotować. Wrzącą wodę zdjąć z ognia i wsypać cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Ponownie rondelek wstawić na gaz i ucierać ciasto, aby nie było żadnych grudek np. za pomocą drewnianej łyżki. Gotować, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i dobrze wysmażone. Rondelek z ciastem zestawić z ognia i poczekać, aż będzie letnie. Do letniej masy dodawać po 1 jajku i od razu wyrabiać ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Wyrabiać , aż ciasto będzie zupełnie zimne.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, następnie trzeba wysmarować ją tłuszczem. Szprycę cukierniaczą napełnić masą i formować ptysie- najlepiej uformować 6 dużych ptysi. Porcje ciasta powinny znajdować się dość daleko od siebie, aby nie połączyły się podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na około 25-30 minut. Gdy ptysię będą się piekły NIE wolno otwierać piekarnika, gdyż ptysie mogą upaść!!

Po wystudzeniu ptysi przekroić im kapelusze. Śmietanę kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru. Ptysie nafaszeować przygotowaną śmietaną i przykryć kapeluszem z ciasta. Na wierzchu posypać cukrem pudrem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 05.04.2011 10:08
super
ewasylwia 28.01.2011 10:53
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak