Sposób przygotowania

mąkę przesiać na stolnicy,dodać sól,jajko,pokrojoną w kawałki margarynę,wlać wodę i zagnieść ciasto,uformować kulę i odstawić do lodówki na pół godziny,cebulę obrać i posiekać,rozgrzać smalec wrzucić cebulą i usmażyć na rumiano,przestudzić,ugotowane jajko na twardo posiekać,ogórek i paprykę pokroić na kawałeczki,mieloną wołowinę wymieszać z cebulą,jajkiem,ogórkiem i papryką,dodać koperek wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem,schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką wycinać szklanką krążki,na każdym położyć porcję farszu,składać na pół i dokładnie zlepić brzegi,wierzchy pierogów posmarować rozkłóconym żółtkiem,układać na blasze tak aby się nie stykały i piec ok.15-20min.w temp.180st.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !