Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z indykiem i kurkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 szt
kasza jęczmienna 1\\2 szkl
kurki 20 dag
masło 1 łyżka
cebula
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
koperek
bulion 1 kostka
indyk 1\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z indykiem i kurkami.

Z kapusty wykroić rdzeń (inaczej głąb) – do niczego się nie przyda. Kapustę sparzyć w gorącej wodzie. Oddzielić liście. Odkroić zgrubiałe części u nasady liścia.
Kurki dokładnie umyć i pokroić. Podsmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą. Dodać do mięsa. Kaszę jęczmienną ugotować w 1,5 szk. wody. Nie musi być zbyt miękka. Ostudzoną kaszę dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Mięso porcjami układać na liściach kapusty i dokładnie zwijać. W garnku ułożyć pozostałe liście kapusty.
Na nich układać gołąbki.
Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony koperek.
Jeśli chcesz, możesz zabielić sos jogurtem naturalnym lub śmietaną do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 11.05.2012 22:06
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak