Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa na zimę.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa na zimę.

Zalewa:
2 l wody,
2,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu 10%,
3 listki laurowe.

Do słoika:
2 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
0,5 ząbka czosnku,
gałązka kopru.

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zalać wodą osoloną dwoma łyżkami soli i odstawić na godzinę. Następnie odcedzić wodę.
Do słoików włożyć wszystkie składniki podane wyżej i układać pokrojone ogórki.

Zalewę przygotować z podanych składników i zagotować.
Gorącą napełnić słoiki. Ogórki muszą być pokryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć.
Do dużego garnka wlać wody, wstawić ogórki i pasteryzować 5 minut.
Gorące wyjąć z garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.10.2011 19:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak