Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 5 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 15 dag
mleko 200 ml
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta
masa makowa duża 1 szt
lukier 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 13.01.2014 09:09
apetycznie wygląda ta strucla
smerfetka79 26.08.2012 09:29
dawno nie jadłam:))Pysznie wyglada
Andysz 22.05.2012 10:31
uwielbiam;)
iknkirke 23.12.2011 16:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak