Sposób przygotowania

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku.
Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając.
W momencie gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

Do letniego ciasta stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszając mikserem z łopatkami spiralnymi do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta.
Łyżką formować ptysie i układać na posypanej mąką pszenną blasze.
Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni i ważne!!! nie otwierać piekarnika bo ptysie upadną.

Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    TyTaN

    wyglądają jak bułki:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    faktycznie wyglądają jak bułeczki, ale to pewnie kwestia sposobu nałożenia ciasta przed pieczeniem na blachę. Przepis super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !