Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bubur Ayam

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 cały
ryż biały 200 g
woda 1 l
sól
pieprz
cebula 1 szt
szczypior 1 pęczek
por 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bubur Ayam

Doprawić kurczaka solą i zostawić tak na jakiś czas, wedle upodobań. Zagotować wodę w garnku i wrzucić kurczaka. Gotować na wolnym ogniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka a rosołek zachować na później.
Kurczaka podzielić i usmażyć aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie oddzielić mięso od kości i drobno pokroić.
Umyć ryż i ugotować w 1 litrze wody do momentu aż stanie się delikatny. Następnie dodać rosołek i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dodać pieprz i sól.
Tak przygotowany ryż, razem z rosołkiem nalać do głębokiego naczynia. Na wierzch wrzucić nieco kurczaka i lekko wcześniej podsmażonej, pokrojonej w plastry cebuli (i opcjonalnie pora) oraz posiekanego ukośnie świeżego szczypiorku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak