Sposób przygotowania

Doprawić kurczaka solą i zostawić tak na jakiś czas, wedle upodobań. Zagotować wodę w garnku i wrzucić kurczaka. Gotować na wolnym ogniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka a rosołek zachować na później.
Kurczaka podzielić i usmażyć aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie oddzielić mięso od kości i drobno pokroić.
Umyć ryż i ugotować w 1 litrze wody do momentu aż stanie się delikatny. Następnie dodać rosołek i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dodać pieprz i sól.
Tak przygotowany ryż, razem z rosołkiem nalać do głębokiego naczynia. Na wierzch wrzucić nieco kurczaka i lekko wcześniej podsmażonej, pokrojonej w plastry cebuli (i opcjonalnie pora) oraz posiekanego ukośnie świeżego szczypiorku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !