Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na rozgrzewke

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 0,5 litra
miód prawdziwy 0,5 litra
wanilia 1 laska
cynamon Prymat 1 łyzeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 0,5 (przegotowana)
Goździki całe Prymat 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na rozgrzewke

wszystkie przyprawy korzenne pokruszyć i zalać 0,2 l spirytusu zmieszanego z 0.1 litra wody. Całość wlać do słoika i szczelnie zakręcić po czym odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie ale codziennie mieszać zawartość. Po tym czasie zlewamy powstała zaprawkę korzenną. Do wysokiego garnka wlać 0.2 litra wody i do gorącej dodać miód i mieszając doprowadzić do wrzenia(na małym ogniu) gotować przez 10 minut. Pod koniec dodać szczyptę kwasku cytrynowego. ostudzić i dodać zaprawę korzenną i spirytus. Całość dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić do leżakowania na pół roku(do czasu aż się sklaruje)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 27.01.2011 18:36
:) hm... mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak