Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 2 sztuki
włoszczyzna
żurawina 10 dkg
cytryna
Żelatyna wieprzowa Prymat
groszek konserwowy 0,5 puszki
kukurydza 0,5 puszki
sól i pieprz do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 1-2 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarnka
rodzynki 10 (królewskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie

karpia oczyszczamy kroimy w dzwonka głowy zostawiamy. Włoszczyznę obieramy i gotujemy razem z łbami karpia zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym oraz odrobiną soli. kiedy warzywa będą miękkie wycedzamy je i łby. I w tym wywarze gotujemy przez 3-4 minuty dzwonka karpia po czym delikatnie wycedzamy. Wywar przecedzamy przez gęste sito albo gazę i odstawiamy na bok. Z dzwonków karpia osuwamy ości(najlepiej pęsetką), układamy na półmisku dekorujemy pokrojoną marchewka pietruszką i selerem oraz pokrojonym w plasterki jajkiem oraz groszkiem, kukurydzą sparzonymi rodzynkami i żurawiną. Wywar ponownie zagotowujemy dodając sok z połowy cytryny lub z całej musi być lekko kwaskowy(doprawiamy sola i pieprzem) dodajemy odpowiednia ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. Zalewamy półmisek z karpiem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 27.02.2012 08:58
super danie na wigilijny stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak