Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z szampańskim kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
masło 1 szt
śmietana gęsta 25 dag
sól szczypta
cukier gruby do obtaczania

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z szampańskim kremem

Mąkę posiekać nożem z masłam, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciastko i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie. Pokroić w długie paski i nawijać na formę do rurek wysmarowaną masłem. Rurkę obtoczyć w cukrze i upiec. W przepisie nie bylo podanej tem. pieczenia, swoje rurki piekłam w 200 stopniach C, około 20 minut. Z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk.

Składnik na krem:

6 listków żelatyny
4 jaja
8 dag cukru
1 mała butelka szampana (0,2 l)
1 łyżka soku z cytryny
150 g kremówki

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki a żółtka utrzeć z cukrem na gładki krem. Stopniowo dodawać sok z cytryny i szampan cały czas ucierając. Połączyć żelatynę z kremem, na początek dodać dodać 2-3 łyżki kremu do żelatyny a następnie wymieszać z resztą kremu. Ubić osobno białka i kremówkę. Najpierw kremówkę, a następnie pianę z białek dodać do tężejącego kremu. Krem przykryć i wstawić do lodówki. Po około 30 minutach kiedy krem stężeje, ale będzie jeszcze miękki, można nadziewać nim upieczone i wystudzone rurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak