Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie prosiaczki
15 dag obranych ze skórki migdałów
3-4 łyżeczki mleka
1 Lukier gotowy
Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę, ciasto delikatnie wymieszać, nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut. Gorące ciasto wyłożyć na deskę tak, aby papier do pieczenia znajdował się na wierzchu. Papier posmarować zimną wodą, ostrożnie oderwać. Ostudzony biszkopt pokroić w drobne kawałki, przełożyć do miski. Kawałki biszkoptu zagnieść na jednolitą masę z podgrzanym dżemem, płynną polewą (3/4 opakowania) i rumem. Dodać tyle soku pomarańczowego, aby masa była plastyczna. Nabierać po łyżce masy i formować tułowia na kształt kropli. Szpiczasty jej koniec troszkę spłaszczyć, aby powstał ryjek. Wykałaczką wycisnąć otwory nosków. Wiórki kokosowe wysypać na talerz, obtaczać uformowane tułowia prosiaczków. Migdały zalać wrzącą wodą, po 20 minutach obrać ze skórki. Tak przygotowane wcisnąć lekko po 2 sztuki jako uszka i 4 sztuki jako nóżki. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej, zrobić prosiaczkom oczka. Z pozostałej płynnej polewy gotowej zrobić wykałaczką kropeczki imitujące źrenice. Do czasu spożycia zwierzątka włożyć do lodówki.