Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zielone ravioli z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl.
jajko 2 szt.
sól szczypta
szpinak mrożony 10 dkg
twaróg 10 dkg
żółtko jajek 2 szt.
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
SOS: masło 2 łyżki
parmezan starty 10 dkg.
Nadzienie: 10 dkg
ser feta 10 dkg
bazylia kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: zielone ravioli z serem

szpinak rozmrozić odcisnąć,dodać mąkę,jajka i szczyptę soli wszystko wymieszać,dolewać stopniowo letnią przegotowaną wodę tak aby uzyskać gęste ciasto pierogowe.zawinąć w folię i odstawić na godzinę,twaróg rozgnieść widelcem,dodać pokruszoną fetę i żółtka utrzeć na gładką masę,przyprawić pieprzem,gałką muszkatołową i ewentualnie solą,ciasto szpinakowe wyłożyć na stolnicę cianko rozwałkować i pokroić na kwadraciki,na połowie kawadracików układać niewielkie porcje farszu przykryć pozostałym ciastem,brzegi posmarować wodą i mocno zlepić,w garnku zagotować wodę z odrobiną soli i delikatnie wrzucać ravioli,gotować aż wypłyną na wierzch,ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową układać na podgrzanych talerzach,udekorować liśćmi bazylii podawać bezpośrednio po przyrządzeniu,można polać pierożki stopionym masłem i posypać parmezanem,a także można podać z pikantnym sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 29.08.2011 22:00
fajne
Ewelina38 30.04.2011 17:19
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak