Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z zielonym groszkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 1,5 kg
zielony groszek 0,5 kg
cebulka 4 szt.
boczek wędzony 25 dkg
pomidory 20 dkg
masło 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z zielonym groszkiem

Z umytej ryby oddzielić dwa duże filety, pozbawiając je ości, następnie posypać pieprzem, posolić i związać jak baleron. Malutkie cebulki obrać, z pomidorów zdjąć skórki zanurzając pomidory wcześniej we wrzątku. W płaskim rondelku rozgrzać masło, włożyć pokrojony w kostkę boczek, lekko podrumienić, dodać cebulki, pokrojone w cząstki pomidory. Na koniec włożyć rybę, wsypać groszek i przykryć. Dusić około 40 minut potrząsając od czas do czasu rondlem. Jeśli potrawa przywrze to można dolać 1-2 łyżki wody. Po 40 minutach zdjąć ostrożnie nitkę z ryby, rozłożyć rybę na talerzach, obłożyć w koło groszkiem i polać sokiem, w którym potrawa się dusiła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 10.03.2012 22:16
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak