Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kiełbasą i boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
pieczarki 6 szt
olej 3 łyżki
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
ser żółty 200 gram
natka pietruszki 1 pęczek
kiełbasa 15 dag
boczek 15 dag
cebula 1 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kiełbasą i boczkiem

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach - 20 min w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać, pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić i pokroic w plastry. Usmażyc je na oleju. Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać z serem. Kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrac i pokroic w talarki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nich pieczarki, plastry kiełbasy i boczku a także plastry cebuli. Każdą z warstw oprósz solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Wierzch posypac pokrojonymi paprykami i żółtym serem wymieszanym z natką pietruszki. Całość zapiekać w dobrze nagrzanym do 180\'C piekarniku ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 27.06.2011 12:03
Smaczny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak