Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z sosem truskawowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 opakowania
laska wanilii 1 szt
truskawki 500 g
cukier puder 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z sosem truskawowym

Truskawki prędzej oczyścić umyć i osuszyć. Zmiksować je z 3 łyżkami cukru pudru na jednolitą płynną masę.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody (gorącej)
Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać zawartość i dodać do śmietany 30%. Śmietanę postawić na mały ogień i zagotować, dodać resztę cukru pudru i co jakiś czas mieszając wciąż gotować. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gdy masa będzie już chłodna należy rozlać ją do foremek i wstawić do lodówki.
Przed podaniem polać deser masą truskawkową.

Można użyć innych owoców np. jagód, mandarynek, malin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 24.03.2011 08:59
Marzenie.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak