Sposób przygotowania

Kaczkę umyć, zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz. Marchewki i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Kaczkę natrzeć z zewnątrz pieprzem i solą, a wewnątrz tymiankiem i zrumienić na maśle. Na dnie brytfanny ułożyć cebulę i marchewki. Do kaczki włożyć umytą natkę i liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !