Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w miodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1
marchew 2
cebula 1
natka pietruszki
tymianek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2
masło 2 łyzki
miód 2 łyżki
miód pitny 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w miodzie

Kaczkę umyć, zalać na 10 minut wrzątkiem, osączyć i odstawić na 2 godz. Marchewki i cebulę obrać i pokroić na plasterki. Kaczkę natrzeć z zewnątrz pieprzem i solą, a wewnątrz tymiankiem i zrumienić na maśle. Na dnie brytfanny ułożyć cebulę i marchewki. Do kaczki włożyć umytą natkę i liście laurowe, i ułożyć w brytfannie, polać miodem pitnym. Piec pod przykryciem 1,5 godz. w 180 stopniach, a potem jeszcze 50 minut w 200 stopniach. Upieczoną wyjąć i pokroić na 6 części. Sos przecedzić i wystudzony. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami wody, połączyć z sosem z pieczenia, dodać miód i trzymać na mały ogniu, mieszając, aż sos się zagotuje. Wlać go do sosjerki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 08.12.2011 10:41
super
adam1f 30.06.2011 00:20
dobre
ajres 17.03.2011 16:02
super
novita26 29.01.2011 08:01
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak