Sposób przygotowania

Sprawioną kaczkę starannie wymyć. Wodę zagotować w dużym garnku; trzymając kaczkę za szyję, zanurzyć tuszkę we wrzątku, wyjąć, natychmiast osuszyć w czystej ściereczce, powiesić ptaka za szyję w przewiewnym, chłodnym miejscu, zostawić na noc. Włożyć do dużej miski. Cukier, wódkę, wodę i sól wymieszać, posmarować ptaka osłodzoną wodą, powiesić do wyschnięcia (smarować słodką wodą jeszcze 2 razy). Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C ułożyć kaczkę na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 20 minut, zmniejszyć płomień do temperatur 170 °C i piec 1 godz.; zwiększyć temperaturę do 200 °C, piec 20 min. Kaczka powinna być upieczona, a skórka - chrupiąca. Podczas pieczenia kaczki smażyć placki. Cebulę dymkę pokrajać w kawałki 5 cm, ogórek obrać, pokrajać w cienkie paski tej samej długości. Kaczkę wyjąć z piekarnika, po 3 min ściągnąć skórę í pokrajać ją na kawałki o wymiarach 3 x 4 cm, układać na gorącym półmisku; podobnie postąpić z mięsem,ładając obok kawałków skórki lub na oddzielnym talerzu. Na stole ustawić miseczki z sosem, talerzyki z jarzynką oraz plackami. Każdy z gości smaruje placek sosem śliwkowym lub hoisin, kładzie mięso i kawałek skórki na placku, obkłada cebulą i ogórkiem, zawija 3 boki placka który teraz przypomina śpiwór. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami; po tej potrawie podaje się zupę ugotowaną na kaczych kostkach. Proporcje: dla 8 osób, kiedy podajemy inne potrawy

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !