Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana zapiekana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 400 g
ser plaśniowy 200 g
ser feta 270 g
pieczarki 30 dag
cebulka 1 szt.
czosnek 4 ząbki
jaja 4
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana zapiekana

Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem, taką ilością, aby kasza była przykryta 2 cm. Dodać łyżkę masła i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień i 10 minut gotować pod przykryciem. Po 10 minutach zestawić z ognia i pod przykryciem, zostawić na 30 minut aby spęczniała.
Pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulką i czosnkiem usmażyć na maśle. Sery pokroić w kostkę.
Do miski przesypać kaszę, dodać sery, pieczarki i jaja. Wymieszać i doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne lub inną formę, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Przenieść masę z kaszy, docisnąć, wyrównać. Piec 45 minut, 180 stopni w termoobiegu. Podawać na ciepło jako danie oddzielne lub dodatek do np. mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 10.12.2011 09:49
pycha
jolaxa1 17.06.2011 22:14
super
Malinka 17.05.2011 13:13
Choć dawno nie jadłam pamiętam smak takiej kaszy, pyszności!
wiktor188 19.04.2011 07:30
mniam mniam
pawel62 15.02.2011 12:02
super
Mysiunia 09.02.2011 15:30
uwielbiam kasze, z checią wypróbuje:)
Mati13 27.01.2011 14:44
bardzo lubie kasze, więc to danie na pewno by mi smakowało:)
suzana 27.01.2011 12:36
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak