Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocisty bukiet warzyw

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaczki małe 800 gram
marhcewka 2 szt
brokuły 500 gram
cebula 1 szt
bekon 20 dag
szczypiorek
natka pietruszki
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
śmietana 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty bukiet warzyw

Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach - 15 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, ostudzić i obrać. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bekn lub boczek równiez pokrój w kostkę. Szczypiorek i natke pietruszki umyć, osuszyć i posiekac drobno.
Marchewkę wrzucić do osolonego wrzątku - gotowac 10 minut. W połowie gotowania dodaj różyczki brokułu. Warzywa osączyć na sicie - zostawiając 6 łyżek wywaru z warzyw. W garnku rozgrzać olej - wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać ziemniaki, cebulę, masło i szczyptę soli - smażyć na rumiano. Dodać marchewkę i brokuły. Śmietanę połączyć z kilkoma łyzkami ciepłego wywaru i wlac do garnka. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu 8-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak