Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uniwersalny sos pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 600 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
olej do smażenia 2 łyżki
śmietana 12% 6 łyżek
mąka 0.5 łyżki
sól 2 szczypty
rozmaryn 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Uniwersalny sos pieczarkowy

Pieczarki obierz, umyj i pokrój na średnie kawałki. Następnie wrzuć na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i obgotuj 5 minut. Następnie odcedź. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Następnie wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebula już się podsmaży, dodaj pieczarki. Duś wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Trzymamy na ogniu jeszcze ze dwie minutki i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.02.2011 08:21
sądzę że dodać jeszcze makaron i pyszny obiad wyjdzie :o)
Anna169Hosz 02.02.2011 09:53
Lubię uniwersalne sosy.
m1monika 01.02.2011 19:06
fajny ten sosik!!!
krzyniu1984 01.02.2011 19:01
świetny!
Natalia/tubisiek 27.01.2011 14:17
bardzo lubię taki sos! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak