Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostry kurczak na puszce z piwem, nadziewany śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
chili Prymat 1 op
sól do smaku
olej roślinny 1-2 łyżki
śliwki suszone 300 gram
czosnek 1 główka
cebula 1 szt
papryczka chili 1-2 szt
piwo jasne w puszce ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ostry kurczak na puszce z piwem, nadziewany śliwkami

Kurczaka myjemy, luzujemy na nim skórę, tylko delikatnie by nie było dziur. Śliwki i chili kroimy w paseczki, łączymy z posiekanym czosnkiem i cebulką, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy z puszki 1/4 piwa, odstawiamy na 20 minut. Całego kurczaka pod skórą wypychamy farszem ze śliwek, spinamy brzegi wykałaczkami by nam farsz nie wyleciał gdy postawimy kurczaka w pionie. Nasadzamy kurczaka na puszce z resztą piwa, sprawdzamy czy na górze przy szyi jest otwór na wylot i całego kurczaka smarujemy mieszaniną oleju z chili i łyżeczką soli. Najlepiej to zrobić w rękawiczkach :) Pieczemy ok 1,5 h w 180 st C.
Podajemy z jogurtem do popicia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 05.03.2012 12:39
pycha
traktorek 07.03.2011 10:16
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak